dissabte, 24 de març del 2007

Amèrica

Patti, Lou & Laurie

America is the neighbouring village
in Granollers, Ametlla, Borges Blanques,
in Mataró, Morella, Cadaqués,
and in Montuïri eating chocolate.

Enric Casasses

A Nova York hi ha nits en què es conjuren tots els elements i en què lamentes que encara no hagi estat perfeccionat el do de la multiplicitat. La nit de divendres era una d'aquestes nits.

La primera de les cites, a quarts de nou del vespre al Baryshnikov Arts Center –teatre propietat del ballarí rus al barri de Hell's Kitchen—, donava el tret de sortida amb majúscules al Made in CataluNYa (Catalan Culture in New York) d'aquest any. Tot i que el certamen, organitzat per l'Institut Ramon Llull, va començar el set de març, es pot dir que l'acte de divendres –Laurie Anderson, Lou Reed, and Patti Smith reading Catalan poetry–, amb una rèplica l'endemà dissabte, era el cop d'efecte de la vintena llarga d'actes, simposis i espectacles que se celebraran fins al tres de juny en paral·lel a l'exposició Barcelona & Modernity.

Anderson, Reed i Smith es van anar succeint a la lectura d'una acurada selecció a càrrec de Jaume Subirana i Xavier Albertí, que incloïa poemes de Perejaume, Pere Gimferrer, Blai Bonet, Joan Brossa, Maria-Mercè Marçal, Maria Antònia Salvà, Vicent Andrés Estellés, Narcís Comadira, Josep Palau i Fabre, Joan Margarit, Francesc Parcerisas, Miquel Martí i Pol, Enric Casasses, J.V.Foix, Gabriel Ferrater, Salvador Espriu, Josep Carner, Carles Riba, i Miquel Barceló. Anderson va llegir amb el tremp necessari el Manifest Groc de Dalí, Gasch i Montanyà de 1928. Smith va cantussejar Si em vaga... de Carner i va reivindicar la Divisa de Marçal de ser tres voltes rebel. I Reed es va entrebancar amb els topònims d'Amèrica de Casasses (vídeo). Tot, en magnífiques traduccions a l'anglès de Graham Thompson (Perejaume, Barceló), Sam Abrams (Gimferrer, Marçal, Salvà, Comadira, Palau i Fabre, Parcerisas), Christopher Whyte (Bonet, Marçal), David H. Rosenthal (Brossa, Estellés, Martí i Pol, Foix), Anna Crowe (Marçal, Margarit, Casasses), Andrew Langdon-Davies (Dalí-Gasch-Montanyà), Arthur Terry (Ferrater), Magda Bogin (Espriu), Pearse Hutchinson (Carner), i J.L. Gili (Riba), que preserven el ritme dels originals, donant-los nous matisos. La tria de les parelles poeta-rapsode va ser del tot encertada: Marçal per a Smith, Casasses per a Reed, el tour de force d'Anderson amb el Manifest Groc, futurista i trencador.

Després d'una hora d'espectacle i dels bisos de rigor, l'Institut Ramon Llull i l'amfitrió, Mikhail Baryshnikov, van oferir una recepció amb els artistes a l'estudi de la sisena planta del teatre. A mi m'esperava la segona de les cites de la nit, al Radio City Music Hall, i vaig haver de sortir corrents. Però això són posts d'un altre paner.

9 comentaris:

  1. vols dir que en casasses quan creua l'oceà no se'ns travesteix en la smith???

    enveja noi, enveja

    ResponElimina
  2. Veient-la arribar amb barret fosc i els seus cabells llargs i grisencs...feia l'efecte que si. Pro dubto que ella mengi xacolata a Montuïri.

    ResponElimina
  3. No tenia cap dubte sobre el comentari d'aquest sarau.

    ResponElimina
  4. ENVEJA!
    JO TAMBÉ HAGUÉS VOLGUT SER-HI!

    Tens el llibre que varen donar?

    Blai Bonet en boca del rock'n'roll animal a què sona?
    Punk?

    Preciós post!

    ResponElimina
  5. El tinc.

    Sona més o menys així:

    All Brow was the living proof
    that what matters in art is lying
    because being a boxer, black and gay
    means the very worst thing you can do
    is say you're sorry...

    ResponElimina
  6. Fantàstic post i fantàstic vídeo, llumenera. Imprescindible!

    ResponElimina
  7. Gràcies Albert,

    Llàstima que en podia haver enregistrat més, o almenys haver-los enregistrat sencers!

    Avui anem a veure a la Sol Picó...pro crec que els "focus i la delegació vinguda de Catalunya" seran força menys aquesta nit que els que eren per a la Patti, el Lou i la Laurie.

    ResponElimina
  8. Doncs ja m'ho pensava: més punk que els Sex Pistols!
    Gràcies!

    ResponElimina